bobrzanie.pl – to co istotne w Bolcu, Bolesławiec, informacje, blogi, sport, rozrywka, humor, imprezy, wideo

Opałkowa Chata – trzeci smak dolnośląski

Żur polski na zakwasie i gołąbki wschodnie na pierzynie z satarażu – takim daniem Agnieszka Kołodziej (na zdjęciu) i Jolanta Pisarska z bolesławieckiej restauracji „Opałkowa Chata” zajęły trzecie miejsce w konkursie na dolnośląskie smaki.
„W sobotę (3 września) podczas XI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” we Wrocławiu rywalizowało 60 produktów i 12 potraw z naszego województwa. Wszystkie miały udokumentowaną co najmniej 25-letnią tradycję, wiele z nich mogło się pochwalić przedwojennym rodowodem. Wytwarzane były z lokalnych surowców, oczywiście tradycyjnymi metodami.” – podaje kuchniawroclawia.pl.
Pierwsze miejsce zajęła Karczma Łemkowska z Wrocławia a drugie – Hotel Zadrna z Chełmska Śląskiego
Konkurs organizowany jest przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.Strona restauracji Opałkowa Chata.
FOTO: kuchniawroclawia.pl.

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version