bobrzanie.pl – to co istotne w Bolcu, Bolesławiec, informacje, blogi, sport, rozrywka, humor, imprezy, wideo

Nasiona roślin strączkowych w diecie

To bardzo ważne, by włączać nasiona roślin strączkowych do jadłospisu. Jest ich kilka rodzajów, które odpowiednio zastosowane wzbogacą talerz nie tylko o składniki odżywcze ale również o przyjemne smaki.

CZYM SĄ NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH?

Do najpopularniejszych strączków, wykorzystywanych w kuchni, należą

Z nich mogą powstać róże smaczne produkty/ potrawy, urozmaicające dietę i dostarczające wielu wartości odżywczych. O jakich składnikach pokarmowych mowa?

STRĄCZKI NA TALERZU – WARTOŚCI ODŻYWCZE

Oprócz tego, że nasiona roślin strączkowych mogą być na prawdę smaczne (serio!), to na dodatek wnoszą do jadłospisu sporo wartości odżywczych, jak

Oprócz zalet odżywczych na uwagę zasługuje niska cena nasion roślin strączkowych, to, że nie są tuczące, choć jednocześnie mają właściwości sycące oraz fakt ich szerokiego wykorzystania w przepisach.

NASIONA ROŚLIN STRACZKOWYCH NA WIDELCU

Strączki mogą być naprawdę smaczne. Wystarczy poszukać fajnych przepisów i odpowiednio wkomponować je w talerz. Poniżej wybrane propozycje podania nasion roślin strączkowych:

Hummus/ inne pasty

Czym jest hummus? To pasta z ciecierzycy (cieciorki) wraz z sokiem z cytryny, tahini, czosnkiem i innymi ulubionymi przyprawami. Świetnie sprawdzi się jako pasta na grzanki, zamiennik masła do kanapek, farsz do naleśników/ tortilli, dodatek do sałatki, a wersji fit przekąski jako dip do warzyw (marchewki/selera/papryki). Niskokaloryczną propozycją podania hummusu są również roladki z cukinii posmarowane pastą z ciecierzycy. Pamiętaj, o tym, że pastę można zrobić z innych nasion roślin strączkowych. Czy widziałeś już przepis na pastę z tofu i alg, imitująca pastę z makreli? Na próżno szukać różnicy smakowej!

Burgery Warzywne

Mięsne kotlety to już daleka przeszłość. W zamian za nie w modzie są teraz burgery roślinne. Na bazie fasoli/ciecierzycy/ soczewicy można stworzyć pyszne, a do tego zdrowe i sycące kotleciki. Dodają do nich zmiksowane/ starte warzywa to prawdziwa bomba odżywcza. Spróbuj Bergerów z czarnej fasoli z dodatkiem buraka.

Wariacje na temat tofu

Tofu – co można z niego wykonać?

Sałatki

Warzywa  w sałatce można wzbogacić o sycący składnik i tym razem też nie jest to mięso. Najpopularniejszymi strączkami w sałatkach są ciecierzyca, zielony groszek oraz fasola.

Bezmięsny gulasz

Strączki, jak np. soczewica czy ciecierzyca to idealny składnik roślinnych gulaszy. Świetnie smakują w sosie pomidorowym, czy orzechowym (masło orzechowe nadaje przyjemnego posmaku).

To tylko przykłady pomysłów na strączki. Jednak nasiona roślin strączkowych powinno się włączać do diety przynajmniej 2 razy w tygodniu. Jeśli jednak dalej czujesz się zagubiony, może warto przemyśleć dietę pudełkową. W niej znajdą się ciekawe przepisy od dietetyka, a wśród nich te z użyciem  strączków. Porównaj oferty firm i sprawdź ich menu. Możesz to zrobić w wyszukiwarce cateringów dietetycznych, tak by zakupiona dieta pudełkowa była najbardziej odpowiadająca.

Exit mobile version